Blog

Végre, itt a sütőtök szezon!

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 11:10

Beköszöntött az ősz, és vele együtt a sütőtökszezon. Kezeket fel, ki az aki szereti a sütőtököt? Igeeeen, én én én! Nekem kifejezetten az egyik kedvencem.

Miért is jó a sütőtök?

  • Az A-vitamin bevitel több, mint kétszeresét tartalmazza
  • A színéért felelős karotinoidok – köztük a béta-karotin is A vitaminná alakul át, ami védelmet nyújthat a szemnek.
  • Rostban gazdag, ezért segítheti az emésztőrendszer megfelelő működését.
  • A béta karotin erős antioxidáns, nem csak belül, hanem kívül is! Szuper arcpakolást készíthetünk belőle.

A sütőtököt többféle képpen elkészíthetjük, íme néhány tipp.

Egyszerű sütőtök elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 240 fokra, a sütőtököt vágd fel 8-12 darabba, kanállal kapard ki a magházát. Tedd egy alufóliával kibélelt tepsibe, hogy a tök belseje nézzen felfelé. Süsd kb. 40-50 percig, attól függően,hogy mennyire szereted átsülve a tököt.

Ha szeretnél egy új ízvilágot kipróbálni, akkor vágj apróra fokhagymát, illetve tegyél friss kakukkfüvet vagy rozmaringot, vagy zöldfűszereket a tökre sütés előtt. 

Ha szereted az ízét, és még nem kóstoltad meg a belőle készült krémlevest, akkor mindenképp próbáld ki.

Sütőtök krémleves:

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg sütőtök
  • 1 db alma (nekem csak kicsi volt, ezért kettőt tetem bele)
  • 1 közepes fej vagy 2 kicsi vöröshagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 l csirke alaplé
  • só, bors, chili vagy erőspaprika

Elkészítés:

  • A tököt félbevágjuk, és hámozás nélkül betesszük a sütőbe 30-40 percre 200 °C-ra.
  • A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon mézzel karamellizáljuk.
  • Vízforralóban felforralunk 1 liter vizet. Ebből ráöntünk 2 dl vizet a hagymára, beledobjuk a húsleveskockát, feloldjuk, majd ráöntjük a maradék forralt vizet.
  • Az almát felkockázzuk, majd beletesszük a levesbe.
  • Ha megsült a tök, kikanalazzuk a héjából és azt is a levesbe tesszük.
  • Összeforraljuk, majd botmixerrel pépesre keverjük. Nagyon finom sűrű krémlevest kapunk. 
  • Sóval, borssal, chilivel ízesítjük.
  • Lehet tálalni, ízlés szerint petrezselyem zölddel díszíten.