Blog

Útifű maghéj (Psyllium Husk) vagy más néven indiai bolhafű

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.29 08:30

Útifű maghéj (Psyllium Husk) vagy más néven indiai bolhafű

Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Így első olvasásra furcsán hangzik, azonban ha végiggondoljuk, akkor rájövünk, hogy van benne némi igazság. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

A tápanyagok, vitaminok nem megfelelő felszívódása eredményezi a kedvező feltételt/életkörülményt a  kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei.

Mit kell tudni az útifű maghéjról?

– magas rosttartalmú (85%-os rosttartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendbe beilleszthető, mert egyrészt hamar eltelíti a gyomrot, ezáltal csökkenti az éhségérzetet. Másrészt pedig a gyomor kiürülését késlelteti, fogyasztása után később leszel éhes.)
– hozzájárul az emésztési folyamatok gyorsításához (a rostok megszívják magukat vízzel, zselés állagúvá válnak és így végeznek kíméletes tisztítást a beleken keresztül haladva- megnyugtatják a nyálkahártyát és nem szívódnak fel)
– segít megszabadulni a bélfalakon falhalmozódott salakanyagoktól (ebből kifolyólag beindítja a fogyást még jelentős túlsúly esetén is)
– tisztító tulajdonságának köszönhetően a szervezetbe bevitt ásványi anyagok, vitaminok könnyebben felszívódnak
– megszünteti a székrekedést (a fentiek szerint a rostok folyadék felszívó képességének köszönhetően, akár tízszeresére is megdagadhat és zselés állaga miatt a működési elve egy üvegmosó keféhez hasonlítható-nem szívódik fel, hanem kíméletesen tisztítja a beleket , illetve a zselés anyag nyomást gyakorol a bélfalra, ezáltal segíti a bélmozgást) 
– megszünteti a hasmenést (magas rosttartalmának köszönhető az is, hogy a belekben lévő felesleges vizet magába szívja)
FONTOS: Nem okoz székrekedést vagy hasmenést, az útifű maghéj használata optimális egyensúlyt eredményez! 
– kíméletesen tisztítja a májat és az epét

Ezen felül: 
– Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával csökkenti a koleszterin és vércukor szintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat. 
– Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után. 
– Vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen állati zselatin helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre az útifű maghéj liszt. Pl.: főzelékekhez,pudingokhoz, pürékhez, levesekbe rántás helyett

Mi az alapvető probléma?
A rostszegény ételek fogyasztása, a gyakran félig emésztett ételmaradékok, elhalt sejtek és baktériumok lerakódnak a bélfalon. A lerakódás megakadályozza a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását, azonban kedvez az élősködők, további baktériumok, kórokozók elszaporodásának.

Hogyan alkalmazzuk?
Reggel és este egy evőkanál útifű maghéjat keverjünk 1-2 dl vízbe vagy joghurtba és azonnal igyuk meg, még mielőtt zselés állagúvá válna. A nap folyamán fontos a megfelelő folyadékbevitel (min. 2 liter), lehetőleg tiszta víz formájában!

Fogyassza rendszeresen vagy csak kúraszerűen!

Keresse az útifű maghéjat és az útifű maghéjlisztet üzleteinkben!