Blog

Mik azok a flavonoidok?

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 10:46

Biztos benned is felmerült már a kérdés a flavonoid szó hallatán, hogy mégis

– mi lehet az?

– milyen célt szolgál?

– szükségünk van-e rá?

– és ha igen, akkor miért? 

Akkor nézzük,  mik is azok a flavonoidok?

Léteznek a növényekben olyan természetben előforduló molekulák, melyek nem vitaminok, nem ásványi anyagok és nem is rostok, de mégis biológiailag aktív vegyületek. Ilyen növényi vegyületek például a flavonoidok, vagy más néven bioflavonoidok.

Milyen célt szolgálnak?

A flavonoidok a növényekben saját védelmükre termelt anyagok, melyek védik a növényt a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szemben. Ezek az anyagok hasznosak lehetnek az emberi szervezetnek is,hiszen hasonló védelmi funkciót tölthetnek be az emberi szervezetben, és fogyasztásuk védelmet nyújthat több – a szervezetet ért – káros hatással szemben. 

Szükségünk van-e rá?

A bioflavonoid, ill. flavonoid kifejezés hasonló felépítésű antioxidánsok ezreit takarja. A flavonoidokat 1936-ban a Nobel díjas Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel és P vitaminnak nevezte el. Rájött, hogy ezek az antioxidánsok védik az oxidációtól a C-vitamint és elősegítik a felszívódást a szervezetben. Később kiderült,hogy a flavonoidok nem sorolhatók a vitaminok közé, mert bár az emberi szervezet számára rendkívül hasznosak, de nem nélkülözhetetlenek. Ugyanakkor, ha C-vitamint fogyasztunk, jobb ha kiegészítjük némi flavonoiddal. 

Forrás: Vitaking