Blog

Miért jobb a Himalája só, mint a konyhasó?

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 11:07

A só használatáról manapság rengeteg cikk jelenik meg. Vannak, akik nagyon ellenzik a só fogyasztását, sőt olvashatunk kifejezett só mentes diétáról is. Ezzel ellentétben vannak olyanok is, akik fontosnak találják a só bevitelét a szervezetbe.

Véleményem szerint szükségünk van a sóra. Ez az egyik nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezetünk számára. A sónak fontos szerepe van, mert a káliummal illetve a vízzel együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását.  

Ezért azt javaslom, ha már sót használunk ételeinkbe, akkor ügyeljünk arra, hogy

  • egészséges
  • adalékanyagoktól mentes
  • ásványi anyagokban gazdag
  • természetes

sót válasszunk!

Himalája só vs. konyhasó (vagy más néven asztali só, finomított só, étkezési só, vagy nátrium-klorid -NaCl)

A konyhasónak negatív hatásai vannak a szervezetre. A finomítás során válik egészségtelenné, ugyanis olyan tisztítási folyamaton megy keresztül, amely beleavatkozik a só szerkezetébe és így a folyamat végén egy ásványi anyagtól mentes terméket kapunk. A konyhasó gyakorlatilag az ipari célokra használt só maradéka, tehát ipari melléktermék. Ráadásul tartósítószereket is tartalmaz.

Míg ezzel szemben a himalája só több tízmillió éves érintetlen, szennyeződésmentes területről származik. Kézi munkával termelik ki a hegy lábainak mélyéről. A sókristályok színe változó, egészen a tiszta fehértől a mély vörösig. Teljesen természetes só, a világ számos szakácsának kedvence. A sót a Salt Range hegységben bányásszák. A Himalaya só nem mesterségesen fehérített só, hozzáadott anyagokat nem tartalmaz!

A Himalája só lúgosító hatású, amely elsavasodott szervezetünk számára kimondottan jótékony.

Mire használhatjuk a himalája sót?

  • Külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk
  • Belsőleg: mindenféle típusú étel ízesítésére alkalmazható
  • Külsőleg: lábfürdő, vagy sófürdő készíthető belőle
  • oldat formájában kiváló orrüreg tisztítására
  • sószappan formájában kitűnő hidratáló, salaktalanító és narancsbőr elleni hatása van
  • meleg sópárnát is készíthetünk belőle – fül-, derék, váll, hátfájást lehet enyhíteni vele
  • hatásos a herpesz ellen is
  • nagyon jó az izzadtságszag eltüntetésére a sószappan, az alumíniumot tartalmazó káros golyós dezodorok helyett
  • sólámpaként, remek hangulatot varázsol, s jó a színterápiára, levegő tisztítására, ionizálására is
  • sótégla formában is kapható, a lakásba beépítve levegő javítására is használják

Mik a himalája só jótékony hatásai?

  • szabályozza a vérnyomást, stabilizálja a szabálytalan szívverést
  • normalizálja a vércukorszintet
  • kiszűri a felesleges savat a test sejtjeiből, különös tekintettel az agysejtekre
  • a test sejtjeit energiával tölti fel, továbbá növeli az idegsejtek vezetőképességét, ezáltal meggyorsítja az információáramlást
  • biztosítja a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket
  • javítja a tápanyagok felszívódását a bélrendszeren keresztül
  • megtisztítja a nyálkahártyát a különböző lerakódásoktól, baktériumoktól
  • kitisztítja az orrmelléküregeket
  • a szervezet számára antihisztaminként is működik (asztma esetén hasonlóan működik, mint egy inhalálós spray)
  • szabályozza az alvást, megőrzi a szerotonin és a maletonin mennyiségét
  • megszünteti a tartós, száraz köhögést
  • megakadályozza a köszvény és az ízületi gyulladás kialakulását
  • megelőzi a visszerek kialakulását
  • segíti a vesét a méregtelenítésben
  • stresszcsökkentö hatása van
  • segít fenntartani az izomtónust és az izomerőt
  • megállítja a felesleges nyáltermelést (ugyanis a sóhiány túlzott nyáltermelést eredményez)
  • erősíti a csont szerkezetét
  • megelőzi az izomgörcsöket
  • szabályozza az anyagcserét.