Kabai Üzlet: +36202161870
Nádudvari Üzlet: +36302540281

Blog

Miért fontos tápanyag a Lutein és zeaxantin?

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 14:27

A lutein a szemben, a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. Feltételezések szerint a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet. Az emberi szervezet nem tudja az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

Miért fontos tápanyag a Lutein és zeaxantin? 

A retina középső részén, a sárgafoltban találhatóak meg a látóideg-végződések a legsűrűbben, így ez a terület teszi lehetővé az éleslátást. Ha a sárgafolt megsérül a látómező közepe homályossá torzzá vagy sötétté válik. Ráadásul a sárgafolt tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxanthint.

Az emberi szervezet nem tudja a luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk. Érdemes sok leveles zöldséget fogyasztani. A növényekben levő lutein jobban felszívódik ha az étkezés zsírokat is tartalmaz.
Amennyiben nem megoldható, hogy rendszeresen fogyassz (legalább heti kétszer) lutein és zeaxantin tartalmú élelmiszereket, akkor luteintartalmú étrend-kiegészítővel pótolhatod.