A kókuszpálma akár 30 méteres magasságot is elérő, többnyire egyenes törzsű, egzotikus növény. A kókuszpálma szinte minden része hasznosítható, a legértékesebb része mégis a termése. A 15-60 évet megélt pálmafák adják a legbőségesebb kókuszdió-termést. Az érett kókuszdió fehér gyümölcshúsának összetétele: 45-50%-a víz, 35-37%-a zsír, de fehérjét, cukrot és ásványi anyagokat is tartalmaz.
A kiszárított (mintegy 5%-os nedvességtartalmú, de nagyjából 60-70%-os zsírtartalmú) gyümölcshúst hívják koprának, ebből készül a kókuszreszelék, a kókuszliszt, a kókuszchips, kókusztej, illetve a kókuszzsír, vagy más néven kókuszolaj is.

Mi a különbség a kókuszzsír és a kókuszolaj között?
Nincs különbség a kókuszzsír és a kókuszolaj között. Hazánkban leginkább a kókuszzsír elnevezés terjedt el, és ez annak köszönhető, hogy normál hőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű, leginkább zsírra hasonlít, de természetesen növényi olaj. 28-30 ˙C –on a kókuszzsír és a kókuszolaj is folyékony halmazállapotú.
Mit érdemes tudni még a kókuszzsírról?
- teljesen növényi eredetű
- magas zsírtartalommal rendelkezik, de összetételének köszönhetően számos, rendkívül egészséges zsírsavat tartalmaz
- a szervezet HDL koleszterin szintjét (más néven a „jó koleszterint”) növeli
- nem avasodik, tehát hosszú ideig eltartható, akár szobahőmérsékleten is
- főzésnél, sütésnél nincs az a kellemetlen olajszag, illetve füst
- többször felhasználható
- felhasználása során nem érződik ki a kókusz íze, illetve az illata sem
Mire érdemes odafigyelni kókuszolaj/kókuszzsír vásárlásánál ?
A dobozon, tasakon, zacskón legyen feltüntetve a NEM HIDROGÉNEZETT felirat!
A szilárd halmazállapot fokozásához ugyanis gyakran hidrogenizálják – ezt a vegyészeti eljárást alkalmazzák a margarinok esetében is – ami azonban a szervezet számára nem hasznosítható zsírsavakat növeli.
Mire használhatjuk?
Jól használható :
- főzéshez
- sütéshez
- bőrápolásra
- illetve haj ápolására.
Jó tudni!
Mivel magas hőfokon is lehet vele dolgozni (170-180) fokig, ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez! Ennél a hőmérsékletnél még nem sérül a zsírsav összetétele, éppen ezért többször is felhasználható. Azonban ennél magasabb hőmérséklet felett a zsír elkezd füstölni!
Segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk palacsintát, tükörtojást, vagy akár tócsnit/lepcsánkát.
Süteményekhez is jól használható! (könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék- ebben az esetben érdemes odafigyelni arra,hogy a kókuszzsírból kevesebbet kell használni,mint más zsiradékból)
Használhatjuk még kenyérre vaj helyett (vegánok és vegetáriánusok is gyakran fogyasztják – uzsonnakrémet is készíthetünk belőle)
A fürdőszobában is jól használható- remekül hidratál , ezért kiváló alapanyaga a különféle pakolásoknak, ajakápoló balzsamoknak, arckrémeknek, testápolóknak ,valamint hajpakolást is készíthetünk belőle!
Kik fogyaszthatják?
- Candida diétázók
- Fogyókúrázók
- Testépítők
- Egészséges életmódot élő emberek
- Bárki aki egy picit is odafigyel magára, és tudatosan táplálkozik!
Keresse kabai és nádudvari üzletünkben!
