Kabai Üzlet: +36202161870
Nádudvari Üzlet: +36302540281

Blog

Máriatövis vagy Silymarin?

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 14:12

A máriatövis az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövényünk. Évezredes alkalmazási tapasztalatok teljesen egybevágnak a modern gyógyászat által vizsgált kísérletek eredményével. A XXI. században már újra felfedezték és XX. század harmincas éveitől kezdve kiterjesztették a kutatást a májregeneráló hatás mellett az antioxidáns, a rákellenes és a koleszterin -csökkentőként való alkalmazásokra is. Máig az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyógynövény, amelynek hatását még a mai napig sem sikerült gyógyszerekkel megközelíteni. Teszi mindezt ismert káros mellékhatások nélkül. 

Máriatövis mag

Évezredes hagyománya van a porított termés (mag) fogyasztásának és tukajdonképpen ez a drog, amit a klasszikus fitoterápia ajánl a máj méregtelenítésére és erősítésére. A kapszulába zárt szárítmány a gyomorban szétoszlik és az emésztés során a benne található fitotápanyagok kioldódnak. Használata biztonságos, gyerekek és kismamák is bátran szedhetik és akár megelőzés céljából, akár egy tünetmentes vagy gyógyult esetben ezt a terméket tanácsolnánk mindenkinek. A szedésével kapcsolatban sajátos elővigyázatosságot nem kell batartani, túladagolása gyakorlatilag elképzelhetetlen. A felszívódását és a hasznosulását előnyösen befolyásolja az étkezés során elfogyasztott lecitin. Magát a máriatövis magot célszerű az étellel egyidőben elfogyasztani, különösen ha az tartalmaz némi zsiradékot. Ezáltal a kioldódó hatóanyag jobban eljut a májba. Minden kapszula máriatövis maggal vegyen be egy grammnyi szójalecitint,ha éppen nem egy tojással együtt ette meg. A tojás lecitin tartalma elegendő. 

Silymarin

Hogy egy porított növényi szárímányból mennyi hatóanyag jut a szervezetünkbe, erősen függ egyrészt a hatóanyagtól, másrészt az emésztőrendszer állapotától. A hatóanyagok egy része vízben oldódik,mások alkoholban vagy zsírban. Van amihez savas közeg szükséges és van amihez lúgos. Van amit  hidegen is ki lehet nyerni, van amit pedig főzni kell. Nyilvánvaló, hogy például egy alkoholban oldódó hatóanyag esetében az emésztőrendszer vajmi keveset tud kinyerni magának. Hasonlóképpen a gyomorban semmi olyan hatóanyag nem nyerhető ki, ami főzés hatására válik ki a gyökérből vagy a magból. 

Sok esetben a hatóanyagot laboratóriumi körülmények között vonják ki a növényből, és a kivont hatóanyagból egy újabb lépésben visszanyerik az oldószert (víz, alkohol vagy glicerin). A máriatövis magja esetében például főzetből kell a hatóanyagot visszanyerni- ráadásul alkoholban főzik, ami elég látványos eljárás. 

Mégis ezt javasoljuk minden esetben, amikor egy létező betegséget kell kezelni. Ugyanis egy ilyen termék esetében a hatóanyagra koncentrálnak a gyártók, annak állandó és nagy mennyiségére. 

Összefoglalva

Röviden és tömören összefoglalva tehát: mindkét terméknek megvan a létjogosultsága. 

Porított máriatövis magot szedünk amíg semmi probléma, csak azt szeretnénk , hogy ne is legyen. Vagy olyan esetben, amikor időszakosan megterheltük a májat, és az ebből adódó kellemetlenségeket akarjuk kezelni.

A gyárilag kivont silymarint pedig minden olyan esetben, amikor már baj van és a beteg májat kell támogatni, vagy a pattanásos gyulladt bőrt kezelni…és az alkalmazások köre ennél sokkal bővebb.

Forrás: Vitaking

Demecs István 

természetgyógyász