Blog
Laktózérzékenység, laktóz-intolerancia
Hazánkban a statisztikai felmérések alapján minden harmadik ember, laktózérzékenységgel küzd. Azonban nem mindenki tudja, hogy a tünetek hátterében ez áll.
Hazánkban a statisztikai felmérések alapján minden harmadik ember, laktózérzékenységgel küzd. Azonban nem mindenki tudja, hogy a tünetek hátterében ez áll.
A laktózérzékenység, tejcukor érzékenység vagy más néven, laktóz-intolerancia legjellemzőbb tünetei –elsősorban emésztési panaszok:
Ezek a kellemetlen tünetek a tejcukrot tartalmazó ételek elfogyasztása után fél órával jelentkeznek. A tünetek erőssége összefügg az elfogyasztott étel mennyiségével.
Mi a különbség a tejcukor és a tejfehérje között?
A laktózérzékenységet nem szabad összetéveszteni a tejfehérje allergiával. Amikor állati eredetű tejet fogyaszt valaki, akkor a szervezet a tejfehérjét allergén anyagként ismeri fel, az immunrendszer ellenanyagot kezd el termelni, és ez okozza a kellemetlen allergiás tüneteket.
Mi is az a laktózérzékenység?
A tejcukrot, vagy más néven laktózt, az egészséges szervezetben a vékonybél nyálkahártyájának legfelső részében termelődő laktáz enzim bontja le alkotóelemeire, két egyszerű cukorra: galaktrózra és glükózra, ugyanis ez csak így tud felszívódni a véráramba.
Ha azonban a laktáz enzim hiányzik valakinek a szervezetéből, vagy csökkent mértékben van jelen, a laktóz nem tud lebomlani alkotóelemeire és továbbhalad a vastagbélbe. Az itt lévő baktériumok erjesztik, miközben nagy mennyiségű gáz keletkezi , és ez okozza a kellemetlen emésztési problémákat.
Akik növényi tejet fogyasztanak, a laktóz érzékenység/tejfehérje allergia miatt, azoknak mire érdemes odafigyelni?
Érdemes olyan növényi tejet választani, ami kalciumot tartalmaz, illetve fontos,hogy más élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel pótolják a tejben és a tejtermékekben található esszenciális aminosavakat.
Illetve van egy jó hírem:
Ha valaki mégis megkívánja a tejet, vagy a tejtermékeket (sajt, joghurt, tejföl) , vagy olyan helyen étkezik, ahol nem teljesen tisztázott az étel összetétele és nem tudja pontosan,hogy tartalmaz-e allergén anyagot, akkor szerezze be a laktáz-enzim nevű étrend-kiegészítő készítményt!
Jó tudni!
Az Acidophilus készítmény jótékony hatása abban rejlik, hogy tejsavat termel. Így segíthet a tejfehérjék, aminosavak, a zsírok, és a laktóz feldolgozásában.
Az acidophilus barátságos baktérium, a szájüreg, a hüvely és a vékonybél természetes védelmet nyújtó lakója. Ez a fajta baktérium kedvezőtlen környezetet teremt a különféle kórokozók, például a mikrokokkuszok, a klosztridiumok, illetve a gombák számára.
10 napig, vagy akár tovább is képes életben maradni az emésztőrendszerben.