Találtam egy szuper túró helyettesítőt laktóz és glutén érzékenyeknek: ez nem más, mint a köles.
A köles a pázsitfűfélék családjába tartozik, egyes fajait élelmiszernek termesztik. Közép-Európába mindössze 2 faj őshonos. A jelenleg termesztett köles Közép- Ázsiából származik és a Kárpát-medencében már az újkőkor idején is termesztették.
A kölesnek számos felhasználási módja létezik, elkészíthetjük:
- sósan
- édesen
- köretként
- levesbetétként
- töltelékként
- túróként.
A kölest az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetünket.
- Magas rosttartalma révén tisztítja a bélrendszert
- könnyen emészthető, mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle
- szabályozza a vércukorszintet
- Glutént nem tartalmaz így fogyaszthatják glutén-, liszt- és laktózérzékenyek is.
- Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található.
- Ásványi anyagai közül káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújthat védelmet.
- Glikémiás indexe: 75
Sós köles, köret elkészítése: A hántolt kölest párolás előtt hideg vízben mossuk át. Dupla mennyiségű vízben felforraljuk, és kb. 15-20 perc alatt kis lángon puhára főzzük.
Túró készítéséhez: kétszeres mennyiségű xilittel, vagy bármilyen más természetes édesítővel ízesített vízben főzzük meg a kölest, kis lángon (15-20 percig). Majd tegyünk bele vaníliát, és ha kihűlt, ízesítsük citromhéjjal és citromlével.
Ezt a túrót használhatják a laktózérzékenyek és a gluténérzékenyek is!
