Blog

Laktató és finom reggeli ötlet

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 14:09

Az emberek többsége nem szán időt a reggelizésre, pedig ez az egyik legfontosabb főétkezésünk. Érdemes valami olyan reggelit fogyasztani ami lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz,így hosszabb ideig lesz teltségérzetünk.  A személyes kedvencem a zabkása. Szeretnék megosztani Veletek néhány receptet, amik nem csak nagyon finomak, hanem laktatóak is. Sokféleképpen elkészíthetjük a zabkását, a hagyományos tejet helyettesíthetjük növényi tejekkel (mint például: rizstej, kókusztej, mandulatej, zabtej), mindenféle gyümölcsöt, különböző magvakat tehetünk bele, sőt a fűszerezéssel is variálhatunk.

Kókuszos áfonyás zabkása:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl kókusztej
  • 15 dkg finom szemű/lágy zabpehely
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • ízlés szerint méz vagy édesítőszer
  • 15 dkg áfonya (fagyasztott)

Elkészítése:

A tej és a kókusztej keverékébe öntsük bele  a zabpelyhet és a kókuszreszeléket. Főzzük 3-4 percig. Vegyük le a tűzről az edényt, édesítsük a zabkásánkat mézzel vagy édesítőszerrel. Osszuk el tálkákba a masszát, majd tegyük rá a fagyos áfonyát. (A meleg zabkásától megolvad az áfonya.)

Almás banános zabkása:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db nagyobb banán
  • 5 dl tej
  • 20dkg finom szemű/lágy zabpehely
  • méz vagy édesítőszer ízlés szerint
  • 2 db zöld alma
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
A banánt turmixoljuk le a tejjel, öntsük bele az edénybe, adjuk hozzá a zabpelyhet, kevergetve főzzük 3-4 percet. Vegyük le a tűzről, majd mézzel ízesítsük.

Az almákat kockázzuk apróra, csepegtessük meg citromlével, majd keverjük el a zabkásával. Szórjuk meg fahéjjal, majd tálaljuk. 

Vaníliakrémes-túrós zabkása:

Ebben a reggeliben a zabot nem főzzük,  csak a meleg vanília krémmel leöntjük. Nagy szemű zabot érdemes használni hozzá, mert az kevésbé ázik meg, "haraphatóbb" marad.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál porcukor/édesítőszer
  • 4dl tej
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 20dkg nagyszemű zabpehely
  • 20 dkg túró 

 Elkészítése:

A tojássárgáját kikeverjük habosodásig a porcukorral. A tejet melegítsük fel a kettévágott vaníliarúddal és a kikapargatott vaníliamagokkal együtt. Folyamatos kevergetés közben csurgassuk a tejhez a kifehéredett toját, majd takaréklángon, éppen forrásig főzve sűrítsük be a vaníliakrémet. 

Vegyük ki  a vaníliarudat, keverjük el a krémet a zabpehellyel (nem kell főzni!). Osszuk szét tálkákba, keverjük hozzá a túrót, tálaljuk.