Laktató és finom reggeli ötlet
Az emberek többsége nem szán időt a reggelizésre, pedig ez az egyik legfontosabb főétkezésünk. Érdemes valami olyan reggelit fogyasztani ami lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz,így hosszabb ideig lesz teltségérzetünk. A személyes kedvencem a zabkása. Szeretnék megosztani Veletek néhány receptet, amik nem csak nagyon finomak, hanem laktatóak is. Sokféleképpen elkészíthetjük a zabkását, a hagyományos tejet helyettesíthetjük növényi tejekkel (mint például: rizstej, kókusztej, mandulatej, zabtej), mindenféle gyümölcsöt, különböző magvakat tehetünk bele, sőt a fűszerezéssel is variálhatunk.
Kókuszos áfonyás zabkása:
Hozzávalók 4 személyre:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl kókusztej
- 15 dkg finom szemű/lágy zabpehely
- 5 dkg kókuszreszelék
- ízlés szerint méz vagy édesítőszer
- 15 dkg áfonya (fagyasztott)
Elkészítése:
A tej és a kókusztej keverékébe öntsük bele a zabpelyhet és a kókuszreszeléket. Főzzük 3-4 percig. Vegyük le a tűzről az edényt, édesítsük a zabkásánkat mézzel vagy édesítőszerrel. Osszuk el tálkákba a masszát, majd tegyük rá a fagyos áfonyát. (A meleg zabkásától megolvad az áfonya.)
Almás banános zabkása:
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db nagyobb banán
- 5 dl tej
- 20dkg finom szemű/lágy zabpehely
- méz vagy édesítőszer ízlés szerint
- 2 db zöld alma
- fél citrom leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A banánt turmixoljuk le a tejjel, öntsük bele az edénybe, adjuk hozzá a zabpelyhet, kevergetve főzzük 3-4 percet. Vegyük le a tűzről, majd mézzel ízesítsük.
Az almákat kockázzuk apróra, csepegtessük meg citromlével, majd keverjük el a zabkásával. Szórjuk meg fahéjjal, majd tálaljuk.
Vaníliakrémes-túrós zabkása:
Ebben a reggeliben a zabot nem főzzük, csak a meleg vanília krémmel leöntjük. Nagy szemű zabot érdemes használni hozzá, mert az kevésbé ázik meg, "haraphatóbb" marad.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál porcukor/édesítőszer
- 4dl tej
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 20dkg nagyszemű zabpehely
- 20 dkg túró
Elkészítése:
A tojássárgáját kikeverjük habosodásig a porcukorral. A tejet melegítsük fel a kettévágott vaníliarúddal és a kikapargatott vaníliamagokkal együtt. Folyamatos kevergetés közben csurgassuk a tejhez a kifehéredett toját, majd takaréklángon, éppen forrásig főzve sűrítsük be a vaníliakrémet.
Vegyük ki a vaníliarudat, keverjük el a krémet a zabpehellyel (nem kell főzni!). Osszuk szét tálkákba, keverjük hozzá a túrót, tálaljuk.