Kabai Üzlet: +36202161870
Nádudvari Üzlet: +36302540281

Blog

Kinek van szüksége cinkre?

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 13:55

Cinkre mindenkinek szüksége van. Ez az ásványi anyag fontos alkotóeleme azoknak az enzimeknek, amelyek sokrétű feladatokat látnak el a DNS -szintézistől a sebek gyógyításáig. A cink elengedhetetlen az erős immunrendszerhez és  a megfázás ellen is védelmet nyújt. 

Általános javallt:

  • a megfázás, az influenza és más fertőzések elleni védelemre
  • olyan idült betegségek kezelésére, mint a reumás ízületi gyulladás, az artrózis, a pajzsmirigy alulműködése, csontritkulás
  • bőrbetegségek gyógyítására és emésztési zavarok enyhítésére
  • a termékenység fokozására, az egészséges haj megőrzésére, a fülcsengés mérséklésére

Tulajdonságai:

Erre az ásványi anyagra a szervezet teljes sejtállományának szüksége van. A cink az izmokban, a csontokban, a bőrben, a vesében, a hasnyálmirigyben, a szemben, a férfiaknál a prosztatában van nagyobb koncentrációban jelen. Az ivóvízben és a különböző élelmiszerekben ( mint pl. sajt, bab, mogyoró, mandula, brazil dió, búzacsíra) valamint a húsfélékben bőségesen megtalálható (ilyen például a marhahús, a sertéshús, a baromfifélék húsa, a tojás, a tenger gyümölcsei, különösen a kagyló). 

Hatása:

A cink számos, a szervezetben lejátszódó folyamatban vesz részt, a sejtnövekedéstől a nemi érésen át az ízlelésig és a szaglásig.  Ezért ha multivitamint és ásványianyag-készítményt szed, győződjön meg arról,hogy tartalmaz-e cinket.

Jó tudni! 

A mandula megfelelő cinkforrás vegetáriánusoknak is: 12dkg mandula 6mg cinket tartalmaz!