Blog

Eritritol – A cukor nélküli cukor

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.28 16:06

Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, amely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul.

1848-ban fedezte fel egy brit kémikus – John Stenhouse – friss és fermentált gyümölcsökben. Az eritritolt először Japánban kezdték el használni 1990-ben, az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban. A Magyar Élelmiszerkönyvben Eritrit néven szerepel. Nemzetközi jelölés alapján E-968 kóddal tüntethető fel élelmiszereken.

Mik a jótékony hatásai?

  • Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül
  • Teljesen kalóriamentes (0kcal/100g),így a legideálisabb édesítőszer fogyókúrázóknak és fogyni vágyóknak. 
  • Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál (glikémiás index, GI=0), még a xilitnél (nyírfacukornál) is.
  • Az inzulintermelést nem befolyásolja,így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. 
  • A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást, sőt kutatásokból kiderült, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogadnak, mint a xilit (nyírfacukor).
  • A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások fogyaszthatják. 

Milyen az íze?

  • Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak,utóíze pedig nincsen

Hol szívódik fel?

Teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több,mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően hashajtó hatása gyakorlatilag nincs.

Mit kell tudni még róla?

Az eritritol számos – nem édesítő – élelmiszer technikai hatással is rendelkezik. Ezeket a hatásokat az élelmiszeripar széles termékskálán kihasználja. Az édességektől a tejtermékekig fontos összetevő. 

Az eritritol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.

Hosszabbantartó frissességet kölcsönöz a sütőipari termékeknek,valamint azok kevésbé színeződnek el. 

Az eritritol alkalmazása:

  • Használható teába, kávéba édesítőszerként.
  • Süteményekbe, kekszekbe, kétszersültekbe, maximálisan 10% mennyiségig, amivel nagy mértékben fokozható az eltarthatóság.
  • Különböző ételekbe, levesekbe cukor helyett.