Kabai Üzlet: +36202161870
Nádudvari Üzlet: +36302540281

Blog

Eper dzsem másképp

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 10:25

Eper dzsem másképp

Az egyik kedvenc gyümölcsöm az eper, ezért minden év májusában édesanyámmal nekilátunk és elkészítjük a családi eper dzsemet, feltöltjük az egész éves eper dzsem készletünket!

Idén először elkészítettük a cukormentes és tartósítószer mentes eper dzsemet. Az eredmény – mondanom sem kell – isteni finom lett!

Eper dzsem elkészítéséhez szükséges hozzávalók:

  • 5kg eper
  • 50 dkg pektin (a zselésítéshez)
  • 40 dkg xilit, vagy más néven nyírfacukor (ízlést szerint használhatsz hozzá eritritet, vagy steviat is – de a stevianál vedd figyelembe azt is, hogy kb. négyszeres az édesítőereje)

Elkészítése:

Az epret csumázzuk le, mossuk meg, majd csepegtessük le a felesleges vizet róla. Ügyeljünk arra, hogy jól megtisztított, egészséges eper szemek kerüljenek a dzsembe.

Ezután az eperszemeket tegyük bele egy nagy tálba, botmixerrel turmixoljuk pépesre. Nem szükséges turmixolni akkor, ha kisebb eperszemeket használunk.

Majd rakjuk bele a pektint, illetve az édesítőszert, xilitet, vagy amit éppen kiválasztottunk. Fontos az, hogy természetes édesítőszert használjunk!

Ezután öntsük bele egy nagy lábasba (előtte alaposan mossuk el, de ne töröljük szárazra) és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük, körülbelül 20 percig.

Miközben fő a dzsem, készítsük elő a befőttes üvegeinket. Alaposan mossuk el, ügyeljünk a kupaknál lévő kis résekre.

Ha kész a dzsem, akkor öntsük bele a befőttes üvegekbe, folpackkal fedjük le a tetejét, majd jól csavarjuk rá a kupakot, és fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket. Azért fontos, mert ezzel elő tudjuk segíteni a vákuumosodást.

Ezután tegyük a forró üvegeket plédbe, és hagyjuk, hogy lassan hűljenek ki. Ez az úgy nevezett szárazdunszt, amellyel csírátlaníthatjuk a dzsemünket és ennek köszönhetően, akár évekig is elállhat.

Jó tudni!
A friss, jó minőségű gyümölcsben megfelelő koncentrációban van pektin. Ez felel a kocsonyásodásért. Amelyik gyümölcsben kevesebb van (kevés rosttartalmú, magas víztartalmú gyümölcsök, mint például az eper, málna, ribizli), azokhoz érdemes pektin hozzáadni.