Délkelet-Amerikában, Mexikóban őshonos ehető mag.A chia mag a Salvia hispanica sivatagi növény termése. A Maják és az Aztékok használták a jobb fizikai és mentális állóképesség elérése érdekében. A chia szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem meglepő, ugyanis hatalmas a tápértéke a chia magnak:
- 10x több omega 3 zsírsavat tartalmaz,mint a lazac
- 9x több antioxidánst, mint a narancs
- 5x több vasat, mint a spenót
- 5x több kálciumot,mint a tej
- 3x több elemi rostot,mint a korpa

A chia mag, vagy másnéven azték zsálya
Jellemzői:
– magas omega-3 zsírtartalma van (zsírtartalma meghaladja a 60%-ot)
– magas a rosttartalma, ezért segíthet szabályozni a vércukrot és a glikémiás indexet
– nincs kalóriatartalma
– természetes forrása az antioxidánsoknak, ami nem csak a szabad gyökök elleni harcban hatásos, hanem növeli az eltarthatóságot is
– gazdag alfalinolénsavban, ami támogatja a szív és érrendszert
– ALA zsírsav forrás, ami javítja a vér koleszterinszintjét
– ásványi anyagok közül a
- VAS
- KALCIUM
- KÁLIUM
- FOSZFOR
- CINK
- MANGÁN és a
- MAGNÉZIUM található benne
– a chia magban található SZELÉN és CINK segít szabályozni a pajzsmirigy működését
– hamar eltelíti a gyomrot, mert felszívja a vizet és sűrű géllé alakul, ezáltal lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, ezért DIÉTÁZÓKNAK kifejezetten ajánlott
– 2 teáskanál áztatott chia mag fedezi a napi omega-3 zsírsav szükségletet
– megszünteti a gyomorégés okozta kellemetlenségeket, mivel magas a nedvszívó képessége (1 teáskanál chia magot fogyasszon el evés után)
– teljes értékű fehérjeforrás, valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz,mint más gabonák
– remek vastagbéltisztító – folyadékba áztatva kocsonyás állaga lesz, ami kitűnően tisztítja a bélrendszert, ezáltal lehetővé teszi a tápanyagok felszívódását

Felhasználása:
– 2 evőkanál Chia magot keverjen el fél dl vízbe vagy tejbe, majd hagyja állni míg bezselésedik (ez általában 15-20 perc), utána fogyasztható. Próbálja ki friss gyümölccsel, vagy szórjon rá magvakat! ????
Továbbá használhatjuk lekvárokba, turmixokba, süteményekbe. Mivel az íze teljesen semleges, így csak a kreativitásunk és a fantáziánk szab határt további felhasználására.
