Kabai Üzlet: +36202161870
Nádudvari Üzlet: +36302540281

Blog

Az egészségünket védő Omega-3 zsírsav

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 14:30

A kutatók kíváncsian vizsgálták,miért kevés a grönlandi eszkimóknál a magas zsírtartalmú étrend ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A válasz az eszkimók fő táplálékában, az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó halhúsban találták meg.

Mik a halolaj tulajdonságai? 

A halhúsban a zsír többszörösen telítetlen zsírsavakat – nevezetesen Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezek eltérnek azoktól a többszörösen telített zsírsavaktól, amelyek a növényi olajokban vannak (omega-6 zsírsavak), és a szervezetre gyakorolt hatásukban is mások. ( A halak sem maguk állítják elő ezeket a zsírsavakat, hanem a táplálékul szolgáló planktonokból szerzik be – minél hidegebb a víz, annál több omega-3 zsírsavat tartalmazhat egy plankton.) A két leghatékonyabb omega-3 zsírsav, eikozapentán-sav (EPS) és a docozahexán-sav (DHS) nagy mennyiségben található ikyan hidgvízi halakban, mint például a lazac, a pisztráng, a makréla vagy a tonhal (ez utóbbi még konzerv formájában sem veszít  nagy zsírtartalmából). A harmadik omega-3 zsírsavat, az alfa- linolénsavat (ALS) csak bizonyos növényi olajok (például a lenmagolaj) és egyes zöld levelű növények (például a porcsin) tartalmazzák. Az ALS azonban az EPS-től és a DHS-től eltérő módon hat a szervezetre. 

Milyen hatása van a halolajnak?

Az omega-3 zsírsavak kulcsszerepet játszana a szervezet számos életfontosságú folyamatában: kezdve a vérnyomás és a véralvadás szabályozásától az immunrendszer erősítéséig. Sokféle betegség megelőzésében és kezelésében hasznosak lehetnek. 

Megelőzésként:

A halolajak bizonyítottan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezt többféle módon teszik: 

  • Egyrészt az omega-3 zsírsavak gátolják a vérben lévő vérlemezkék egymáshoz csapódását és az éren belüli vérrögképződést, ami infarktushoz, vagy szélütéshez vezethet.
  • Másrészt csökkentik a vérzsír (triglicerid) szintjét, védenek az érelmeszesedés ellen.
  • Végül,de nem utolsó sorban a közelmúltban végzett vizsgálatok azt bizonyították be, hogy az omega-3 zsírsavak javítják a szívben az ingerületvezetést és így elejét veszik a szívritmuszavarok kialakulásának. 

További előnyei:

  • Az omega-3 zsírsavak általános gyulladáscsökkentőként is igen hatásosak.
  • Sokan veszik hasznát ízületi problémák, illetve különböző bőrproblémák, például: pikkelysömör kezelésében. V
  • izsgálatok bizonyították, hogy a reumatoid arthritises betegek ízületeinek duzzanata és merevsége a halolaj hatására csökken, sőt  a halolaj rendszeres bevitelével kevesebb gyulladásgátló gyógyszer is elegendő.
  • A Chron- szindrómában (idült vékony- vagy vastagbélgyulladásban) szenvedő betegeket viszgálta egy kutatás, amelynek során 3g (3000 mg) halolajat kaptak, és a vizsgálat végén kiderült,hogy az emberek 69%-a tünetmentessé vált. 
  • A halolajak segíthetnek a menstruációs görcsök enyhítésében is.
  • Sőt, egyes adatok szerint az omega-3 halolaj a szellemi frissesség és a lelki egészség megőrzésében is fontos szerepet tölt be.