A lenmag jótékony hatásai
Mit kell tudni a lenmagról?
A len, a növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magas növő, egyéves, kékvirágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A len magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra.
Mi a lenmag hatóanyaga?
- Többféle olajat tartalmaz ( linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit tartalmazza)
- Esszenciális zsírsavakban gazdag (35% zsírsavat tartalmaz a lenmag, aminek 72%-a esszenciális), többek között a legjobb növényi forrása az Omega 3 és az Omega 6 olajoknak
- Vitaminokban gazdag – található benne A-B-C-D-E vitamin
- Többféle ásványi anyagot tartalmaz – pl. kálcium, magnézium, kálium, foszfor, kén, vas, cink, mangán, réz
Mit jelent az, hogy esszenciális zsírsav?
Azokat a zsírsavakat, amelyek az élethez nélkülözhetetlenek, de az emberi szervezet nem képes őket előállítani, tehát bevitelüket a táplálkozással kell biztosítanunk. Szokták őket „F vitaminoknak” is nevezni, mivel a vitaminokhoz hasonlóan kívülről kell őket pótolni. Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, a vérnyomás szabályozásában, illetve számos fontos vegyületcsoport előanyagaként.
Mik a jótékony hatásai?
Omega 3 tartalmának köszönhetően:
- serkenti az agyműködést
- csökkenti a koleszterinszintet
- megelőzi az érelmeszesedést
- megóv a szív-, és érrendszeri problémáktól
- a magas vérnyomást csökkenti
Ezen kívül:
- szabályozza a székrekedést – úgy fejti ki hatását, hogy a lenmag a bélben megduzzad és ezáltal ingerli a bélmozgást, így megkönnyítve a székletelést
- segít megszabadulni a belekben felhalmozódott méreganyagoktól (Itt, bővebben olvashatsz egy hatásos , lenmaglisztes méregtelenítésről )
- javítja az emésztést – a magas rosttartalma miatt
- hozzásegíti a szervezetet a zsírégetéshez – ezért jól beilleszthető a fogyókúrába, diétába
- természetes gyulladásgátló (pl. ekcémára, különböző bőrbetegségekre, aknés bőrre)
- hölgyeknél a változókori tüneteket enyhíti, illetve a mellrák kialakulásának veszélyét csökkenti
- különböző légző- és emésztőszervi megbetegedések esetén alkalmazzák a nyálkahártyák regenerálására
- lignin tartalmának köszönhetően, védelmet nyújt a prosztata és vastagbélrák ellen
Milyen az íze?
Kellemes, a dióéhoz hasonló az íze.
Milyen formában találod meg a lenmagot a bioboltok polcain?
- egész lenmag
- lenmagpehely
- lenmagliszt
- lenmagolaj
- lenmagolaj kapszula
Hogyan fogyasszuk?
- Teaként – kb. 2 evőkanál összetört lenmagot áztassunk be egy csésze vízbe, fél óra alatt megduzzad. Szűrjük le, majd melegítve fogyasszuk el.
- Müzlibe, joghurtba , kefírbe szórjuk bele a lenmagpelyhet
- Zsemlére, pogácsára, kenyérre szórva az egész lenmagot
- Süteményekben a fehér lisztet kiválthatják a glutén érzékenyek, lenmagliszttel
- A lenmagolajat salátára öntve , vagy vaj helyettesítésére is használhatjuk.
- Natúron fogyasszuk a lenmagot – ügyeljünk arra, hogy rágjuk össze és bőséges, legalább tízszeres folyadékkal vigyük be a szervezetbe
Külsőleg használhatjuk:
- Borogatásra (pl. ekcémára, különböző bőrbetegségekre, gyulladt bőrfelületre pl. frunkulus esetén) – törjük össze a lenmagot, majd tegyük bele kis gézlapocskákba és forrázzuk le. Ezzel borogassuk a gyulladt bőrfelületet.
- Maszkot készítve belőle – egy pohár vízbe öntsünk 1 teáskanál lenmagot, majd főzzük addig, amíg sűrű pépes állagot nem kapunk – hűtsük le, majd tegyük az arcunkra, hagyjuk hatni kb. 20 percig, majd mossuk le – Többszöri használatával a bőrünk sokkal bársonyosabb, rugalmasabb és puhább lesz.
Kik fogyaszthatják/használhatják?
- vegetáriánusok
- glutén érzékenyek (Figyelmébe ajánlom,a lenmaglisztes zsemle receptjét!)
- laktóz érzékenyek
- azok, akik nem szeretik a halat
- azok, akik a fent említett problémákkal/betegségekkel küszködnek
- MINDENKI, aki meg szeretné előzni a fent említett betegségeket
Érdekesség!
- A lenmag jól helyettesíti a tojást!
A lenmag áztatása során keletkező nyálka jól alkalmazható, tojás pótlására.
Süteményekbe, masszákba, vagy sós harapnivalókba, tojás helyett rakjunk 1 evőkanál őrölt lenmagot, 3 evőkanál vízzel kikeverve. Ez az adag, körülbelül egy tojásnak felel meg.
Jó tudni!
Fontos az, hogy ne egészben fogyasszuk a lenmagot! Azért, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető, és így a lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben. Fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat!
Egy felnőttnek, Kb. napi 17 gramm lenmagra van szüksége ahhoz, hogy fedezze a napi omega 3 és omega 6 szükségletét!
Ne vigyük túlzásba a lenmag fogyasztását!