A zeaxanthin a természetben is megtalálható, karotinoidok közé tartozó vegyület, amely leggyakrabban kémiailag rokon vegyületével, a luteinnel együtt fordul elő. A zeaxanthint elsősorban a látásnál betöltött szerepéről ismert: a retinában (recehártya, látóideghártya) több mint 40 fontos karotinoid található meg, ezek közül a lutein és zeaxanthin van jelen a legnagyobb arányban.
Zeaxanthin hiány tünetei:
Emberben kifejezetten zeaxanthin hiányt még nem dokumentáltak eddig, így hiányának nincsenek kifejezett tünetei. Azonban időskori makuladegenerációhoz kapcsolódóan széles körben alkalmazzák a zeaxanthint. A betegség legkorábbi tünete a torz látás, egyenes vonalak hirtelen elgörbülése, ami súlyos esetben, megfelelő kezelés nélkül akár vaksághoz is vezethet.
A legnagyobb mennyiségben sötétzöld levelű zöldségek (például: kelkáposzta, spenót, fehérrépa zöldje, kelkáposzta, római saláta, zsázsa, mángold, mustár) tartalmaznak zeaxanthint. Fontos a tojást is megemlíteni, mivel egyes tanulmányok szerint jobb forrásnak tekinthető, mint a gyümölcsök és zöldségek, mivel magas zsírtartalma révén jobban felszívódik a szervezetbe a zeaxanthin tartalma. Emellett még kisebb mennyiségben különböző gabonafélékben fordul elő zeaxanthin. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium közzétett egy listát, amelyen keresztül kiszámítható, hogy melyik zöldségnek vagy gyümölcsnek mekkora a zeaxanthin tartalma.