Kabai Üzlet: +36202161870
Nádudvari Üzlet: +36302540281

Blog

5 dolog, amit érdemes tudni az echinacearól!

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 13:27

Az Egyesült Államok füves síkságairól származó, Észak-Amerikában őshonos, őszirózsafélék alcsaládjába tartozó növény, az echinacea, vagy más néven bíbor kasvirág. Európában elsősorban dísznövényként vált ismertté, majd csak később, a 21. század elején figyeltek fel gyógyhatására.  A kasvirág gyökerét, valamint föld feletti részét is felhasználják gyógyászati célokra. A növénynek számos gyógyhatása ismert, azonban immunerősítő tulajdonságának köszönhetően került be a köztudatba. Olyan alkotóanyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozhatják a vírusok és baktériumok bejutását a sejtekbe, ezáltal növelhetik az immunrendszer védekező képességét.

5 dolog, amit érdemes tudni az echinacearól!

  1. Alkalmazható meghűléses, náthás, influenzás és vírusos időszakban a betegségek megelőzésére, valamint a fertőzési tünetek enyhítésére és kezelésére.
  2. Nem csak mérsékelheti a tüneteket, hanem lerövidítheti a fertőzés időtartamát, azaz a gyógyulási folyamatot.
  3. Egyes tanulmányok során megfigyelték, hogy a gyógynövény hatékonyan megakadályozhatja a betegségek kialakulását, hogy ha a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák.
  4. Ezen kívül a különböző felső légúti megbetegedéseknél is jól alkalmazható, valamint hozzájárulhat az alsó húgyúti szervek egészségének megőrzéséhez.
  5. Sajátossága, hogy nem kifejezetten a betegségek ellen hat, hanem a különböző fertőzések leküzdésében segíthet, még pedig úgy, hogy növelheti az immunsejtek aktivitását, így serkentheti az immunrendszer működését.

A bíbor kasvirág belsőleg fogyasztható teaként, cseppként, kapszula vagy tabletta formájában. Kúraszerűen javasolt az alkalmazása:  Az echinacea  4-6 hétig szedhető .

Nem csak belsőleg alkalmazható, külsőleg is kezelhetjük vele a bőrt. Használhatjuk nehezen gyógyuló sebekre és napégett bőrfelületre.

A gyógynövénynek nem ismert káros hatása, azonban fogyasztása előtt kérje ki háziorvosa véleményét! Nem javasolt a szedése: parlagfűre allergiásoknak, magas vérnyomással küzdő embereknek, terhes nőknek és autoimmun betegeknek.