Kabai Üzlet: +36202161870
Nádudvari Üzlet: +36302540281

Blog

4 ok, amiért nem indul be a fogyás

Nagy-Felföldi Renáta
2019.10.31 13:52

Naponta szembesülök azzal a problémával ,hogy az emberek többsége hiába fogyókúrázik, mégsem ér el látványos eredményt. Több dolog is állhat a háttérben, most néhányat megemlítek közülük. Mi az amire érdemes odafigyelni?

1. Túlzott kardiózás

Sokan még mindig úgy tudják,hogy ha éheztetjük magunkat és napi 1-2 órát kardiózunk, akkor a zsír egyszerűen csak leolvad majd rólunk. Tulajdonképpen ezzel csak leépítjük az izomzatunkat, valamint lelassítjuk az anyagcserénket.

Tipp: Ne szoktasd hozzá a tested egyfajta mozgáshoz.

2. Felejtsd el a kalóriaszámlálást!

Koplalás és állandó számolgatás helyett érdemes inkább enyhén csökkenteni a bevitt ételmennyiséget és ügyelni arra,hogy amit megeszünk az minőségi táplálék legyen. Ha tartós változást szeretnél elérni, mindig tartsd szem előtt a kulcsszavakat: türelem, minőség és mennyiség!

Tipp: Egyél napi 4-5 alkalommal, kisebb adagokat. Fogyassz napi 2-3 liter folyadékot – felejtsd el a gyümölcsleveket és a különböző cukros löttyöket!

3. Szénhidrátok

Mingig gondot okoz,mi is tartozik ebbe a csoportba? Összetett, "jó" szénhidrátok: rizs, puffasztott rizs, teljes kiőrlésű rozskenyér, zab, zabpehely, quinoa, hajdina, zöldségek (édesburgonya, cékla, borsó, zöldbab stb.) . Ne félj tőlük, hiszen nem csak az izomépítésben, hanem az inzulintermelésben is segítenek nekünk. 

Tipp: Ajánlott mennyiség férfiaknak: 4-6 gramm testsúly-kilógrammonként, ideális testsúlyt tekintve. 

Nőknek kicsit alacsonyabb, 3-4 gramm a testsúly- kilógrammonkénti szükséges mennyiség. Ha tartós fogyás a célunk, akkor csökkentsük a napi szénhidrát-mennyiségünket 2 gramm/testsúly-kilógrammra! 

4. Vigyázz az extrém fehérjebevitelre!

Legenda, hogy ha kevesebb szénhidrátot eszel, akkor sokkal magasabb fehérjemennyiségre lesz szükséged. Természetesen, ha pl. versenydiétázol, akkor fontos, hogy ne veszíts az izomzatodból, ezért megemeled a fehérjemennyiséged. De kiemelném , hogy ez csak a versenyzőkre értendő!

Tipp: Az egészséges felnőttek számára, vegyes táplálkozás mellett minimum 0,8-1g testsúly-kilógramm fehérje napi bevitele javasolt. Ha nem tudsz szilárd táplálékkal kellő mennyiségű fehérjét bevinni, fogyassz naponta 1-2 fehérje turmixot! 

Forrás: Kiss Virág , BiotechUSA szakértő, fitness és sportélet