Mi a különbség a kókuszzsír és a kókuszolaj között?

A kókuszpálma akár 30 méteres magasságot is elérő, többnyire egyenes törzsű, egzotikus növény. A kókuszpálma szinte minden része hasznosítható, a legértékesebb része mégis a termése. A 15-60 évet megélt pálmafák adják a legbőségesebb kókuszdió-termést. Az érett kókuszdió fehér gyümölcshúsának összetétele: 45-50%-a víz, 35-37%-a zsír, de fehérjét, cukrot és ásványi anyagokat is tartalmaz.

A kiszárított (mintegy 5%-os nedvességtartalmú, de nagyjából 60-70%-os zsírtartalmú) gyümölcshúst hívják koprának, ebből készül a kókuszreszelék, a kókuszliszt, a kókuszchips, kókusztej, illetve a kókuszzsír, vagy más néven kókuszolaj is.

1

Mi a különbség a kókuszzsír és a kókuszolaj között?

Nincs különbség a kókuszzsír és a kókuszolaj között. Hazánkban leginkább a kókuszzsír elnevezés terjedt el, és ez annak köszönhető, hogy normál hőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű, leginkább zsírra hasonlít, de természetesen növényi olaj. 28-30 ˙C –on a kókuszzsír és a kókuszolaj is folyékony halmazállapotú.

Mit érdemes tudni még a kókuszzsírról?

  • teljesen növényi eredetű
  • magas zsírtartalommal rendelkezik, de összetételének köszönhetően számos, rendkívül egészséges zsírsavat tartalmaz
  • a szervezet HDL koleszterin szintjét (más néven a „jó koleszterint”) növeli
  • nem avasodik, tehát hosszú ideig eltartható, akár szobahőmérsékleten is
  • főzésnél, sütésnél nincs az a kellemetlen olajszag, illetve füst
  • többször felhasználható
  • felhasználása során nem érződik ki a kókusz íze, illetve az illata sem

 

Mire érdemes odafigyelni kókuszolaj/kókuszzsír vásárlásánál ?

A dobozon, tasakon, zacskón legyen feltüntetve a NEM HIDROGÉNEZETT felirat!

A szilárd halmazállapot fokozásához ugyanis gyakran hidrogenizálják – ezt a vegyészeti eljárást alkalmazzák a margarinok esetében is – ami azonban a szervezet számára nem hasznosítható zsírsavakat növeli.
 

Mire használhatjuk?

Jól használható :

  • főzéshez
  • sütéshez
  • bőrápolásra
  • illetve haj ápolására.

Jó tudni!
Mivel magas hőfokon is lehet vele dolgozni (170-180) fokig, ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez! Ennél a hőmérsékletnél még nem sérül a zsírsav összetétele, éppen ezért többször is felhasználható. Azonban ennél magasabb hőmérséklet felett a zsír elkezd füstölni!

Segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk palacsintát, tükörtojást, vagy akár tócsnit/lepcsánkát.

Süteményekhez is jól használható! (könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék- ebben az esetben érdemes odafigyelni arra,hogy a kókuszzsírból kevesebbet kell használni,mint más zsiradékból)

Használhatjuk még kenyérre vaj helyett (vegánok és vegetáriánusok is gyakran fogyasztják – uzsonnakrémet is készíthetünk belőle)

A fürdőszobában is jól használható- remekül hidratál , ezért kiváló alapanyaga a különféle pakolásoknak, ajakápoló balzsamoknak, arckrémeknek, testápolóknak ,valamint hajpakolást is készíthetünk belőle!

Kik fogyaszthatják?

  • Candida diétázók
  • Fogyókúrázók 
  • Testépítők
  • Egészséges életmódot élő emberek
  • Bárki aki egy picit is odafigyel magára, és tudatosan táplálkozik!

Keresse kabai és nádudvari üzletünkben most AKCIÓS áron!

8bd106957531e8405a595af5c262f16ef211944c818adfcb40e4ac4ff0b76a94_full

 

Post Tags
Szerző: Egészségbolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.