Chia mag – Miért fogyasszuk?

Délkelet-Amerikában, Mexikóban őshonos ehető mag.A chia mag a Salvia hispanica sivatagi növény termése.  A Maják és az Aztékok használták a jobb fizikai és mentális állóképesség elérése érdekében. A chia szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem meglepő, ugyanis hatalmas a tápértéke a chia magnak:

  • 10x több omega 3 zsírsavat tartalmaz,mint a lazac
  • 9x több antioxidánst, mint a narancs
  • 5x több vasat, mint a spenót
  • 5x több kálciumot,mint a tej
  • 3x több elemi rostot,mint a korpa

salvia-hispanica-l

A chia mag, vagy másnéven azték zsálya

Jellemzői:
– magas omega-3 zsírtartalma van (zsírtartalma meghaladja a 60%-ot)
– magas a rosttartalma, ezért segíthet szabályozni a vércukrot és a glikémiás indexet
– nincs kalóriatartalma 
– természetes forrása az antioxidánsoknak, ami nem csak a szabad gyökök elleni harcban hatásos, hanem növeli az eltarthatóságot is
– gazdag alfalinolénsavban, ami támogatja a szív és érrendszert
– ALA zsírsav forrás, ami javítja a vér koleszterinszintjét
– ásványi anyagok közül a

  • VAS 
  • KALCIUM 
  • KÁLIUM
  • FOSZFOR
  • CINK 
  • MANGÁN és a 
  • MAGNÉZIUM található benne

– a chia magban található SZELÉN és CINK segít szabályozni a pajzsmirigy működését

– hamar eltelíti a gyomrot, mert felszívja a vizet és sűrű géllé alakul, ezáltal lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, ezért DIÉTÁZÓKNAK kifejezetten ajánlott


– 2 teáskanál áztatott chia mag fedezi a napi omega-3 zsírsav szükségletet

– megszünteti a gyomorégés okozta kellemetlenségeket, mivel magas a nedvszívó képessége (1 teáskanál chia magot fogyasszon el evés után)

– teljes értékű fehérjeforrás, valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz,mint más gabonák

– remek vastagbéltisztító – folyadékba áztatva kocsonyás állaga lesz, ami kitűnően tisztítja a bélrendszert, ezáltal lehetővé teszi a tápanyagok felszívódását

d99d89abe0c17918412fb0a5f170874467257014450fde4d90c542be85ecd71e

Felhasználása: 
– 2 evőkanál Chia magot keverjen el fél dl vízbe vagy tejbe, majd hagyja állni míg bezselésedik (ez általában 15-20 perc), utána fogyasztható. Próbálja ki friss gyümölccsel, vagy szórjon rá magvakat! 🙂 

Továbbá használhatjuk lekvárokba, turmixokba, süteményekbe. Mivel az íze teljesen semleges, így csak a kreativitásunk és a fantáziánk szab határt további felhasználására. 

62c9b29615bb7d54a92939e76d27b261a3c72830c5fc148fbd3003fb3018c2e3

Post Tags
Szerző: Egészségbolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.