A mandulaliszt

A napokban osztottunk meg egy képet , az egyre népszerűbb, végtelen variációkat rejtő, aprócska, kis francia édességről, a macaronról. Ezúton is köszönjük a helyes válaszokat, a macaron egyik alapanyaga, a mandulaliszt.

A mandulaliszt egy remek, egészséges alternatívát nyújt a gluténmentes lisztek sorában. Talán az egyik legsokoldalúbban felhasználható lisztpótló.

A következőkben bővebben olvashattok a felhasználási javaslatairól, jótékony tulajdonságairól. 

Miért egészséges a mandulaliszt?

  • Fontos ásványi anyagokat tartalmaz, például kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, mangánt, szelént, és cinket.
  • Jelentős a telítetlen zsírsavtartalma is, ami  a szív és az érrendszer megfelelő működése miatt fontos. 
  • A mandulában található E-vitamin megköt a szabadgyököket, ezáltal véd azok káros hatásai ellen.

Kik fogyaszthatják a mandulalisztet?

  • Gluténérzékenyek
  • Cukorbetegek
  • Paleolit étrendet követők
  • Fogyókúrázók
  • Továbbá az új ízek kedvelői
  • Azonban  a diófélékre allergiások kerüljék! 

Mire használhatjuk?

  • Zsiradékfelvevő tulajdonságának köszönhetően sűríthetjük vele az ételeinket
  • Használhatjuk panírozáshoz
  • Krémek készítésére is kiváló
  • Jól alkalmazható péksütemények, kenyerek, és pizzák készítéséhez.
  • Natur íze miatt fűszerezhető
  • Muffinok, piskótatészták állagát és ízét is remekül feljavítja
  • Süteményekben tökéletesen helyettesíti a lisztet.
  • A fentiekben már említettem,hogy egyik legfontosabb alapanyag a francia édességnek: a macaronnak.

Jó tudni! 

Ha az eredeti receptben megadott lisztet mandulaliszttel helyettesítjük, akkor eggyel több tojást használjunk, mint amit a recept ír.

A mandulalisztet nem csak a konyhák polcain találhatjuk meg, kozmetikai szerként is megállja a helyét.

 A mandulaliszt, mint bőrradír

Bőrradírként 15 dkg mandula őrleményhez adjunk 2 evőkanál felforralt, majd langyosra hűtött vizet, és az elegyet krémmé keverjük. 
Majd kenjük fel a bőrre, és hagyjuk rajta, amíg megszárad, ezután alaposan öblítsük le.

A mandulaliszt, mint hidratáló

Hidratáló tejhez 20dkg mandula őrleményt forraljunk fel 2dl vízzel, majd néhány óra állás után szűrjük le. Ehhez adjunk hozzá bio-mandulaolajat és 3-5 csepp illóolajat. Fürdés után kiválóan táplálja az érzékeny, száraz bőrt. E-vitamin tartalma és olajtartalma miatt minden bőrtípusra alkalmazható. Rendszeres használatával puhává és bársonyossá varázsolhatjuk a bőrünket. 

A mandulaliszt, otthon mandulából elkészíthető?

Igen, házilag is előállítható. Elkészítése nagy odafigyelést és precizitást igényel. Az adott /felhasználni kívánt mandulát rakjuk egy percre forró vízbe, majd hideg vízzel öblítsük le, és húzzuk le a héját. Ezután szárítsuk 1-2 napig, majd daráljuk óvatosan lisztté. Vigyázzunk, ha sokáig, nagy sebességen aprítjuk, akkor olajos állagú lisztet kapunk, amit nem tudunk felhasználni a receptjeinkhez. 

Forrás: Naturpiac

page

Post Tags
Szerző: Egészségbolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.